Děti by měly trávit více času naboso, aby podpořily zdravější strukturu nohou

Autor: Peter Francis

Lidé po mnoho milionů let chodili bosi; boty začali nosit jen v posledních několika stoletích. Nedávný průzkum však ukazuje, že nošení bot mezi mladými chlapci není univerzální. Německé děti a mládež tráví většinu dne v botách, zatímco asi 90% jihoafrických protějšků je naboso.

Kromě zřejmých klimatických rozdílů je lákavé myslet si, že nižší ekonomické hodnocení Jihoafrické republiky je ve srovnání s Německem  hlavním důvodem absence obuvi. Toto zdůvodnění však bylo zpochybněno výsledky našeho nedávného průzkumu.

Shromáždili jsme informace o návycích v obouvání u 714 chlapců navštěvujících střední školu v bohaté části Aucklandu na Novém Zélandu. Téměř  polovina studentů (45%) trávila většinu času naboso. Mnoho studentů v této studii bylo dokonce ochotno běhat  vzdálenosti 100 až 3 000 metrů na tvrdém povrchu bez bot.

IMG_20190729_173139

Photo: Janka Tothova

Struktura chodidla

Rozdíly ve struktuře nohou mezi těmi, kteří nikdy nenosili boty, a těmi, kteří jsou obvykle v botách, jsou popisovány  již více než století. V jedné klíčové studii z roku 1905 Phil Hoffman varoval, jak upřednostnění  módních představ zákazníků nad zdraví jejich nohou vedlo k designu obuvi , „ který víceméně utlačuje přední část chodidla“.

Hlavním vývojovým následkem dospívání v botách se zdá být užší noha a nižší klenba. Výsledkem je zvýšený  tlak na patu a přednoží chodidla během pohybu.

Naproti tomu ti, kteří vyrůstají naboso, mají širší nohy a rovnoměrnější rozložení tlaku směrem k vnějšímu okraji chodidla a přes prsty.

Běh podle přírody

Nevíme, jaký dopad má vyrůstání v botách na rozvoj pohybových schopností nebo na riziko zranění ve sportu, ale logika naznačuje, že vyrůstat naboso je dobrá věc.

Pata chodidla je velmi citlivá na bolest, což znamená, že když lidé běží naboso, mají sklon vyhýbat se přistání na patě a namísto toho přenášet  tlak na střední a přední část chodidla.  To umožňuje absorbovat sílu na širším povrchu.

Aby se předešlo nárazu paty, noha nesmí být nikdy příliš daleko před tělem. V důsledku toho mají běžci naboso sklon ke kratšímu kroku. Kratší krok vyžaduje menší prodloužení nohou, a proto mají bosí běžci ohnutější kolena a chodidla natočena špičkami více  k povrchu. Tyto polohy kloubů umožňují svalům kolem kolene, aby pomohly kontrolovat přistání, a umožňují kotníku chovat se pružnějším způsobem.

Problém s botami

Zakrytí paty chodidla zeslabuje pocit, který  pata zažívá při kontaktu se zemí. Běžecká bota, která obsahuje odpruženou patu, umožňuje běžci přistát na patě nohy s prodlouženou nohou. To je možná  důvod, proč  v současné době asi 75% běžců  má dopad přes patu.

Běh pomocí prodloužené končetiny (overstriding) vede k tomu, že síla je absorbována patou, kostnatými strukturami a klouby, s menší podporou ze svalu. To může být jedním z důvodů, proč se většina běžných zranění stane strukturám, které nejsou navrženy tak, aby absorbovaly sílu (holeně, chodidla a kolena). Zajímavé je, že když si lidé zujou boty, většina se vrátí k dopadům  ve střední a přední části chodidla.

Děti a dospívající, kteří vyrůstají většinou naboso, vypadají dostatečně silní, aby běhali rychle a na dlouhé vzdálenosti bez bot. Výskyt bolesti nohou u studentů z Nového Zélandu, kterou jsme studovali, byla na spodním konci toho, co bylo globálně hlášeno u studentů podobného věku. Toto zjištění spolu s chybějícím důkazem o významu obuvi při prevenci zranění  potvrzuje, že je rozumné navrhnout, aby děti trávily co nejvíce času naboso.

Společenská přijatelnost je překážkou bosých aktivit v mnoha západních zemích, v důsledku toho dospělí, kteří nevyrostli převážně bosí, nemusí mít stejnou strukturu nohy a sílu nohou, aby mohli rychle přejít na bosé aktivity.

Postupné budování času stráveného chůzí a běháním naboso je klíčem pro lidi, kteří začínají bosé aktivity. Zvyšující se dostupnost bot, které napodobují strukturu chodidla (minimalistické boty) a mají minimum odpružení nebo spíš chodidla jen zahalují, může lidem pomoci přejít na bosý styl života. Zlepšující se design těchto bot může také pomoci vyřešit otázku sociální přijatelnosti.

Překlad s dovolením  Petra Francise

Originál najdete zde:

http://theconversation.com/children-should-spend-more-time-barefoot-to-encourage-a-healthier-foot-structure-100289